Volkswagen Groep en SEAT S.A. investeren 10 miljard euro om Spanje te elektrificeren

Volkswagen Groep en SEAT S.A. starten samen met hun partners het ‘Future: Fast Forward’-project waarvoor ze 10 miljard euro willen investeren. Dit werd deze week aangekondigd door Herbert Diess, CEO van de Volkswagen Groep.

De investering van 10 miljard euro is de grootste industriële investering die ooit in Spanje is gedaan en zal worden aangewend om niet alleen een Gigafactory voor accu’s te bouwen, maar ook de productie van elektrische auto’s in de Volkswagen Groep-fabrieken in Martorell en Pamplona vanaf 2025 mogelijk te maken en een groot ecosysteem van leveranciers op te bouwen. 

De Volkswagen Group gaat de eerste Gigafactory van het land vestigen in Parc Sagunt II in Sagunto, Valencia. De bouw van deze accufabriek is een van de belangrijkste projecten van Future: Fast Forward. Eerder deze week hebben de 62 nationale en internationale bedrijven die deel uitmaken van het project een aanvraag ingediend voor het Strategisch Project voor Economisch Herstel en Transformatie-programma (in het Spaans, ‘PERTE’) met focus op elektrische en connected voertuigen (in het Spaans, ‘VEC’).

De Gigafactory krijgt een jaarlijkse productiecapaciteit van naar verwachting 40 GWh en gaat het totale volume aan benodigde cellen leveren aan Martorell en Pamplona. De accufabriek zal tegen 2030 werkgelegenheid bieden aan meer dan 3.000 mensen. De bouw begint in het eerste kwartaal van 2023 en de productie kan er starten in 2026.

De accufabriek in Sagunto, in de provincie Valencia, wordt 200 hectare groot en de derde van de zes Gigafactories die de Volkswagen Groep van plan is te bouwen in heel Europa. Voor deze Gigafactory wordt uitsluitend gebruik gemaakt van hernieuwbare energiebronnen, met een ‘local-for-local’-aanpak en door waardevolle grondstoffen ter plaatse terug te winnen.

 Overeenkomst met Iberdrola om een ​​fotovoltaïsche installatie te bouwen

Verder heeft de Volkswagen Group met de Iberdrola Group een strategische overeenkomst ondertekend die de bouw van een fotovoltaïsche installatie in Sagunto mogelijk zal maken om de Gigafactory van groene energie te voorzien. De zonnepark zal 250 hectare beslaan en wordt gesitueerd op minder dan 10 kilometer van de batterijfabriek. In de eerste fase gaat de installatie zo’n 20% van de totale energie van de Gigafactory leveren.

Terug naar overzicht