CO2-neutrale productie Audi e-tron GT gestart

In de Böllinger Höfe-fabriek in het Duitse Neckarsulm is Audi gestart met de productie van de volledig elektrische Audi e-tron GT. Met 100 procent ecologische elektriciteit en warmte uit regeneratieve bronnen vindt de productie per saldo plaats op een CO2-neutrale manier. Bij de grondstofbesparende productie maakt Audi gebruik van gesloten processen voor de toepassing van aluminium en polymeer. Voor het eerst werd met de e-tron GT – die begin volgend jaar zijn wereldpremière beleeft - bovendien een nieuw Audi-model ontwikkeld zonder dat er fysieke prototypen werden gebouwd.

In de Böllinger Höfe-fabriek wordt sinds 2014 de Audi R8 gebouwd. De ambachtelijke productiefaciliteit voor sportwagens, die deel uitmaakt van de Audi-fabriek in Neckarsulm, werd vanaf 2019 uitgebreid, geüpgraded en voorzien van nieuwe machines voor de productie van de e-tron GT. In deze productielocatie worden de twee krachtigste en snelste Audi-modellen aller tijden geproduceerd. “De productie van twee technisch volledig verschillende auto's op één montagelijn is uniek binnen de Volkswagen Groep”, aldus Wolfgang Schanz, hoofd productie. “Met de integratie van de volledig elektrische vierdeurs coupé is onze kleine productielocatie Audi Böllinger Höfe omgevormd tot een uiterst flexibele, hightech productiefaciliteit die toch zijn ambachtelijke karakter heeft behouden.” 

Het productieproces bij Audi Böllinger Höfe is net zo uniek als de auto zelf. Geen enkele Audi is ooit zo snel klaargestoomd voor serieproductie als de Audi e-tron GT. De fabriek in Neckarsulm was al een focusfabriek voor plug-in hybriden, met het hoogste percentage geëlektrificeerde modellen bij Audi in de vorm van de plug-in en mild-hybrideversies van de A6, A7 en A8. “Met de Audi e-tron GT lanceren we de eerste volledig elektrische auto van ons merk die in een Duitse fabriek wordt gebouwd en daarmee zetten we opnieuw een grote stap,” aldus fabrieksmanager Helmut Stettner. 

Productie van de Audi e-tron GT per saldo CO2-neutraal

Niet alleen het aandrijfconcept van de nieuwe Gran Turismo is duurzaam; het gehele productieproces in de Böllinger Höfe-fabriek is per saldo CO2-neutraal. Sinds begin dit jaar wordt er uitsluitend gebruikgemaakt van ecologische elektriciteit. Een met biogas gestookte warmtekrachtcentrale levert de warmte die nodig is voor de productie. Audi maakt gebruik van CO2-kredieten van gecertificeerde klimaatbeschermingsprojecten om de uitstoot te compenseren die momenteel niet kan worden vermeden. “In navolging van de fabrieken in Brussel en het Hongaarse Győr is Böllinger Höfe nu de eerste Audi-productiefaciliteit in Duitsland waar de productie per saldo CO2-neutraal is. Dit is een belangrijke stap op weg naar een CO2-neutrale productie in al onze vestigingen per 2025,” verklaart Peter Kössler, lid van de Raad van Bestuur van Audi AG en verantwoordelijk voor productie en logistiek. 

Terug naar overzicht