De 6 beste tips voor efficiënt, milieu- en portemonneebewust gebruik van de airco

De airco is het hele jaar door belangrijk. In de zomer zorgt het voor een aangename koele temperatuur en tijdens de koude maanden  zorgt de airco ervoor dat de condens op de ruiten verdwijnt.  Maar hoe gebruik je de airco nu optimaal met zo min mogelijk brandstofverbruik?

De 6 beste tips voor efficiënt, milieu- en portemonneebewust gebruik van de airco

  1. Open bij een opgewarmde auto eerst de raampjes, zodat warme lucht kan worden afgevoerd. Zo hoeft de airco niet meer te koelen dan nodig is en dat bespaart brandstof.
  2. Gebruik bij een handmatige airco de bovenste uitstroomopeningen; dit zorgt voor optimale warmtecirculatie.
  3. Stel bij een volautomatische airco de temperatuur in (bijvoorbeeld tussen 21 en 23 graden) en activeer dan de automatische modus door het indrukken van de knop 'AUTO'. In de automatische modus verbruikt een airco een stuk minder dan wanneer je hem met de hand bedient.
  4. Het glasoppervlak van een auto kan een behoorlijke invloed hebben op het brandstofverbruik. Hoe meer glas, hoe meer opwarming door de zon. Voor veel auto’s is er optioneel een vorm van thermische isolatie leverbaar, bijvoorbeeld speciaal getinte ruiten (vanaf de B-stijl naar achteren) waarmee zonlicht geabsorbeerd of gereflecteerd kan worden. Minder opwarming betekent dat er minder koelcapaciteit van de airco nodig is en dus bespaar je brandstof.
  5. Zet de airco een kwartiertje voor aankomst op je bestemming uit. Dit voorkomt aangroei van bacteriën en schimmels op de verdamper. Die verdamper zit op een donkere plek. Hij wordt bij een ingeschakelde airco koud en dus vochtig door condens uit de buitenlucht. In de 15 minuten dat je airconditioning uitstaat, kan de verdamper goed drogen. Voor de inzittenden is de overgang tussen de koele auto en de warme buitenlucht op die manier ook minder groot; zij hebben tenslotte al een kwartier aan de oplopende temperatuur kunnen wennen.
  6. Ook als het koud en nat is, kun je de airco goed gebruiken. Niet alleen om de airco in goede conditie te houden, maar ook om de auto van binnen te drogen. Als de lucht vochtig is en er door kleding, schoenen en natte haren nog meer vocht de auto in komt, beslaan je ruiten al snel. Zet de airco aan in de recirculatiestand en schakel na verloop van tijd over op de gewone ontwaseming. De lucht in het interieur is dan snel droog en je ruiten niet langer beslagen.

Terug naar overzicht