Leen Bakker met pensioen

Na bijna 50 jaar is het dan zover. Leen Bakker gaat genieten van een welverdiend pensioen. Uiteraard laten wij hem niet zo gaan en willen wij eerst nog eens precies weten hoe het allemaal begon.

Het is 1970 en Leen komt als 14-jarig jongetje samen met zijn vader naar Garagebedrijf Van der Velden waar het merk Simca wordt verkocht en onderhouden. Zijn vader vraagt aan de eigenaar Piet van der Velden Senior: ‘Ken je zo’n ventje nog gebruiken’ Waarop Van der Velden antwoord: ‘Zo’n ventje kunnen we net gebruiken!’

En zo begon Leen zijn carrière bij Van der Velden. In eerste instantie op de woensdag middag, de zaterdag en alle vakanties voor een salaris van 1 gulden per uur. Afkomstig uit een Benthuizense loonwerkersfamilie zat hard en veel werken er al vroeg in en bij Van der Velden was hij goed op zijn plaats.

Technische school
Na de technische school waar hij een opleiding volgde tot bankwerker was het duidelijk dat Van der Velden Leen niet wou laten gaan. Er werd hem gevraagd of hij de opleiding voor Autotechniek wou gaan volgen en dat leek hem wel wat. Zo ging hij 1 dag per week naar school en werkte hij de andere 4 dagen verder in het bedrijf, plus natuurlijk de zaterdag. Het waren drukke tijden met lange dagen. Om 6 uur in de ochtend beginnen was eerder regel dan uitzondering en doorwerken tot zeer laat in de avond ook. Onderdelen werden in die tijd ook amper vervangen, alles werd gewoon gerepareerd. Er was geen magazijn vol onderdelen, er was slechts een kleine ruimte met een aantal reserve onderdelen die niet te repareren waren. Kennis van techniek en de handigheid daarin, daar ging het om. De enige onderbreking die hij had was zijn diensttijd. Daar was Leen chauffeur van dienst. Hij reed vliegers van en naar de vliegvelden Volkel en Leeuwarden. Op vrijdag en zaterdag, als hij vrij was, ging het werk bij Van der Velden gewoon door.

De overgang naar Volkswagen en Audi
In 1980 werd Van der Velden Volkswagen en Audi dealer. Het bekende een omslag in het werken maar vooral veel uitdagingen voor Leen. Vanuit de importeur en de fabriek werden er heel veel trainingen en opleidingen gegeven, wat ook betekende dat hij regelmatig met collega’s op pad ging. De anekdotes over Nico Sr, Henk Smallegoor, Willem Metz en Leen zelf die met een Simca met slippende koppeling naar de 1e VW Golf cursus gingen in Leusden zijn talrijk. Zo werd één van hen flink terechtgewezen door een Duitser toen die het waagde de Golf een ´Golfje´ te noemen…

De jaren ´90
Stapels en stapels werkorders, auto´s rijen dik voor de garagedeuren, de opkomst van de leasemaatschappijen en de introductie van de dieselauto´s. Met name de Passat was niet aan te slepen. Het waren gouden tijden voor Volkswagen. De techniek ging steeds verder en zo vonden ze bij Van der Velden een manier uit om snel en efficiënt een belangrijk onderdeel in de dieselmotoren te repareren. Dit scheelde veel geld met het simpelweg vervangen van het onderdeel. Het bleek een gouden greep en de rijen groeiden verder, vanuit heel Nederland kwamen de auto´s naar Zoetermeer.

Techniek
Technische kennis en kunde, niet zomaar klakkeloos onderdelen vervangen maar eerst kijken of het gerepareerd kan worden. Altijd even het stapje verder zetten voor de klant. Het is de manier waarop Leen zijn leermeester P. van der Velden Sr. en later zijn zonen en dochter het bedrijf groot hebben gemaakt. Leen heeft daar een zeer groot aandeel in en is een vast baken voor vele vaste klanten, al generaties lang. Gelukkig is hij als werkplaatschef al lang bezig met de kennisoverdracht op de jongere generatie. Want met hoeveel cursussen en trainingen de importeur en fabriek ook komt, het blijft draaien om dat speciale gevoel voor techniek.

En nu verder
Samen met Anneke waar hij 2 inmiddels volwassen zoons mee heeft is het tijd voor een nieuw leven. Zoon Leon zit ook in de auto´s en die helpt hij graag mee. Andere zoon Pascal woont en werkt in Nieuw-Zeeland maar komt aankomende winter samen met zijn Engelse vriendin weer terug naar Nederland. Hij droomt over de Route 66 rijden met een camper en een rondreis op Java. De reis naar de ABC-eilanden met vrienden en Anneke staat al gepland.

Beste Leen, wij willen je allemaal bedanken voor alle jaren dat je bij ons hebt gewerkt. We gaan je humor, loopje en vooral kennis missen. Wij hopen dan ook dat je nog regelmatig langskomt!

Terug naar overzicht