Regels winterbanden Duitsland nog verder aangescherpt

Voor wie er vanaf 1 januari 2018 op wintersport gaat en daarbij door Duitsland rijdt is het even goed opletten op de winterbanden. De regels rondom de winterbandenplicht worden namelijk aangescherpt. Dat wil zeggen dat de banden met alleen het kenmerk ‘M+S’ niet meer voldoen. 

Sneeuwvlokje

Na 1 januari 2018 zijn automobilisten in Duitsland verplicht om bij winterse omstandigheden banden onder de auto te hebben die het alpine-symbool dragen, dat te herkennen is aan het sneeuwvlokje (zie foto hierboven). Voorheen was het voldoende om banden met het M+S kenmerk te gebruiken, maar dat is straks dus niet meer het geval. De banden met het alpine-symbool zijn speciaal gemaakt voor winterse omstandigheden, M+S banden niet. Ga je op wintersport komend seizoen, let daar dan goed op bij de aanschaf van uw winterbanden.

Overgangsperiode

Om niet direct iedereen op te zadelen met hoge kosten voor nieuwe winterbanden is het zo dat automobilisten hun ‘oude’ winterbanden nog mogen gebruiken tot 30 september 2024. Voorwaarde daarbij is wel dat de banden moeten zijn aangeschaft voor 1 januari 2018. Winterbanden die gekocht zijn na die datum moeten voorzien zijn van het alpine-symbool.

Eigenaar kan boete krijgen

Niet alleen de bestuurder kan bij verkeerd bandengebruik rekenen op een boete, maar vanaf 1 januari 2018 is ook de eigenaar aansprakelijk. Als u iemand toestemming hebt gegeven om in uw auto te rijden en diegene rijdt met winterse omstandigheden op de verkeerde banden dan kunt u een boete verwachten. 

Meer informatie?

Onze serviceadviseurs informeren u graag verder als u nog vragen heeft. 

Contact 

Terug naar overzicht