Subsidie in 2021: 4000 euro subsidie voor ENYAQ iV

Als je in 2021 een volledig elektrische ŠKODA ENYAQ iV koopt, kom je in aanmerking voor 4000 euro subsidie. Maar je moet er wel snel bij zijn, want de subsidiepot is al bijna leeg.

Door jou 4000 euro te geven, wil de Nederlandse overheid elektrische rijden aantrekkelijker maken. Het kabinet gelooft in elektrische auto’s omdat ze geen broeikasgassen uitstoten en bijdragen bij aan een schone lucht. Bovendien springen elektrische auto’s efficiënter met energie om dan brandstofauto’s.

De relatief hoge aanschafprijs is een veelgehoord nadeel van elektrische auto’s. De 4000 euro subsidie helpt om het prijsverschil met traditionele auto’s te verkleinen. Bovendien betaal je voor een EV geen wegenbelasting tot en met 2024. Kortom: 2021 is hét jaar om over te stappen op elektrisch rijden.

Let op: de elektrische auto mag niet te duur zijn

De ŠKODA ENYAQ iV komt in aanmerking voor 4000 euro subsidie, want hij voldoet aan alle eisen van de overheid: hij is volledig elektrisch, heeft een grote actieradius en kost niet meer dan 45.000 euro. Wel moet je de aanschafprijs in de gaten houden. Want als je de ENYAQ iV van 40.780 euro gaat aankleden met je favoriete interieurstijl en optiepakketten, dan loop je het risico over de 45 mille te gaan. Passeer je die grens, dan krijg je géén subsidie. Ook niet een beetje. Dus duik in de configurator en stel nauwkeurig jouw ideale ENYAQ iV samen.

Let op: de subsidiepot is bijna leeg, dus wees snel

In 2020 was de subsidieregeling eigenlijk te populair. Het jaarbudget van 10 miljoen euro (voor de koop of private lease van 2.500 nieuwe elektrische auto’s) was zo op. Nieuwe aanvragen werden automatisch doorgeschoven naar 2021, waarna een nieuw probleem ontstond. De subsidiepot van 14,4 miljoen voor 2021 is nu al bijna leeg. Het nog beschikbare jaarbudget voor 2021 bedraagt slechts 1.108.000 euro. Schrale troost: nieuwe subsidieaanvragen ingediend in de laatste maanden van 2020, worden niet langer doorgeschoven maar afgekeurd.

Wat kun je doen om in 2021 aanspraak te maken op die 4000 euro subsidie? Optie 1: wees er snel bij. Op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland staan de spelregels beschreven. Koop of private lease je elektrische auto op of vlak na 1 januari 2021 en dien de volledige subsidieaanvraag in zodra dat kan. Dat wil zeggen: op 4 januari 2021 om 9.00 uur. RVO heeft een stappenplan voor wie subsidie wil voor een auto die nog geleverd moet worden.

Optie 2 is een gok: je laat je niet gek maken en hoopt dat het kabinet besluit om de subsidieregeling aan te passen. Bijvoorbeeld door extra budget vrij te maken en de subsidiepot aan te vullen.

Andere kortingen voor elektrische auto’s

Als je kiest voor een elektrisch model zoals de ŠKODA ENYAQ iV, profiteer je ook op andere manieren. Zo betaal je geen aanschafbelasting (bpm), zoals bij een auto met verbrandingsmotor het geval is. Dit blijft zo tot en met 2024. Elektrische auto’s zijn ook vrijgesteld van wegenbelasting. Dat scheelt in de vaste lasten, want voor je huidige auto betaal je waarschijnlijk enkele tientjes tot honderden euro’s per kwartaal aan motorrijtuigenbelasting. 

Tot slot de brandstofkosten: stroom uit je eigen wallbox of laadpaal is altijd goedkoper dan rijden op benzine of diesel. Dus ook zonder 4000 euro aanschafsubsidie is elektrisch rijden een slimme overstap.

Terug naar overzicht